Geen artikelen in wagentje
woensdag, 03 december 2014 14:24

Zwartebroek & Terschuur. Tussen Stuwwal en Heuvelrug, de Geschiedenis van Twee Dorpen in de Gelderse Vallei

'Zwartebroek en Terschuur' vertelt de geschiedenis van twee dorpen in de Gelderse Vallei. Het is het derde deel in een reeks uitgaven over de geschiedenis van de woonkernen in de gemeente Barneveld. Eerder verschenen: 'Kootwijk, een parel in het zand' (2000) en 'Garderen? baken in het groen' (2002). 

In twaalf hoofdstukken, verdeeld over 288 bladzijden en voorzien van 181 afbeeldingen, belichten acht auteurs de geschiedenis van beide dorpen.

In het algemene hoofdstuk wordt onder meer aandacht besteed aan de geschiedenis van de kernen tijdens de Tweede Wereldoorlog, de banden met de buurtschap Appel en de tabaksteelt in de regio.

Jaap Manssen legt uit waarom er in deze streek zo weinig archeologische vondsten zijn gedaan en Gerrit de Graaff beschrijft het zo typische cultuurlandschap met zijn veengaten en de voor deze omgeving zo kenmerkende boom: de els. Gerjan Crebolder schrijft over de verveningen in dit gebied en Dick Veldhuizen haalt herinneringen op aan proefboringen naar aardolie. Peter van den Born en Gerjan Crebolder gaan uitgebreid in op de raadsels rond de huizen 'Terschuur' en samen met Aart van den Ham geeft Van den Born de geschiedenis van veel boerderijen weer. De commanderij van St. Jan in Kallenbroek, de Kallenbroekermolen, de scholen en het weg- en railvervoer komen eveneens aan bod, evenals de eens voorgenomen aanleg van een kanaal van Wageningen via Terschuur en Zwartebroek naar Nijkerk, handel, industrie en horeca en het dorpsleven. Zo beschrijft Dick Veldhuizen bijna alle verenigingen. Berry Kamphorst neemt de sportclubs voor zijn rekening. Uiterst actueel is het hoofdstuk van Kamphorst over de zogenaamde 'keetjes' in de kernen. Wijlen Teus van de Kuilen bewerkte speciaal voor dit boek een 'drieluik' over Henk Kuijt, Terschuur in de landelijke media en Rik Kortus.

Het boek wordt gecompleteerd door vier bijlagen, registers op persoonsnamen en topografische aanduidingen en een uitvoerige literatuurlijst.

Auteur(s): Gerjan Crebolder
Prijs: €22,50
Aantal Pagina's: 288
ISBN: 90-70150-68-9

€9.95
Hoeveelheid: