Geen artikelen in wagentje
dinsdag, 02 december 2014 16:36

Voskuilen, een Buurtschap Onder Woudenberg en Leusden

Henk van Woudenberg heeft al een groot aantal historische publicaties op zijn naam staan en hij heeft nu de geschiedenis vastgelegd van de buurtschap waar hij is geboren. 

In deze buurtschap liggen de boerderijen Groot, Midden en Klein Romselaar, Kouwenhoverkampen, de Halve Hoef, ´t Erf, Jan Cranenhoef, Cotenberg, ´t Plaatsje, Groot, Klein en Oud Voskuilen en tenslotte Het Nattegat. Deze dertien boerderijen zijn door de eeuwen heen gesplitst. Er staan nu 45 huizen op Voskuilen.

In het boek is voor elke boerderij een apart hoofdstuk met een beschrijving van de geschiedenis van de boerderij en de bewoners. Deze wordt verduidelijkt met vele kaarten en foto´s. Het verhaal wordt afgerond met een interview met de huidige bewoners. Elke boerderij wordt afgesloten met een overzicht van eigenaren en bewoners en van de eventuele bedrijfssplitsingen. Het boek begint met een interessant hoofdstuk over het ontstaan van de buurtschap. Hierin staan vele nieuwe feiten uit de geschiedenis van Woudenberg en omgeving. Het is een agrarische buurt en daarom is er ook een hoofdstuk over de landbouw door de eeuwen heen.

Op Voskuilen is aan het eind van de 19e eeuw het Landgoed Voskuilen ontstaan. Het landgoed wordt beschreven en de bijzondere drijfjachten die er plaatsvonden krijgen aparte aandacht. Op Voskuilen heeft de Tweede Wereldoorlog hard toegeslagen. Vrijwel alle huizen zijn verwoest en aan het eind van de oorlog is er nog gevochten. Deze gebeurtenissen waren tot op heden slechts summier beschreven. In dit boek een uitgebreid hoofdstuk met veel ooggetuigenverslagen.

Auteur(s): H.M. van Woudenberg
Aantal Pagina's: 360
ISBN: 90-70150-96-4

€27.50
Hoeveelheid: