Geen artikelen in wagentje
donderdag, 30 april 2015 08:55

Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek

Kuieren kijken en kieken in de Achterhoek biedt 15 verrassende kuierroutes in een prachtig deel van Nederland en de grensstreek. De wandelingen voeren over fraaie landgoederen, langs geheimzinnige zwarte en witte kolken, langs historische watermolens en oude vestingstadjes als Bredevoort. De wandelingen variëren in afstand van 3 tot 10 kilometer. De beschrijvingen zijn voorzien van routekaartjes en adressen van horecagelegenheden. Elke route wordt afgesloten met een beknopt overzicht van activiteiten in de omgeving. 

De belangrijkste bezienswaardigheden onderweg worden beschreven in handige kaders. Ook maakt u op deze manier kennis met de traditionele lokale en regionale activiteiten als klootschieten, touwtrekken en biljarten. Prachtige foto's illustreren de tekst en laten de lezer voor- én achteraf genieten van de veelzijdige en gemoedelijke Achterhoek. 

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar en fotograaf en heeft haar sporen verdiend in de wandelwereld. Ze maakte de ‘Mooiste wandeling van het jaar 2015’ en organiseert regelmatig wandelingen in groepsverband. Truus Wijnen publiceert in verschillende boeken en tijdschriften.

Auteur: Truus Wijnen
Aantal pagina's: 128 pagina's, genaaid in paperback
ISBN: 139789087882211

Gepubliceerd in Achterhoek

Van ambachtelijk brood, bezems en stoffers tot Vekarine en tripklompen. Dat alles werd in Veenendaal en omgeving gemaakt. Sommige ambachten en beroepen zijn verloren gegaan, andere worden, hoewel in een andere vorm, nog steeds uitgeoefend. In deze uitgave kunt u lezen over het ambacht van vroeger en nu, maar ook over bijzondere tijdsbestedingen als kuikens seksen en de reisbioscoop, ooit begonnen in Veenendaal.

Sjoerd de Jong weet als geen ander de verhalen van vroeger op te tekenen. De unieke historische foto?s geven een beeld en sfeerimpressie van het Veenendaal van 'toen'.

Auteur(s): Sjoerd de Jong
Aantal pagina's: 96
ISBN: 9789087882198

Gepubliceerd in Erfgoed
vrijdag, 05 december 2014 11:16

Pieter Brons - Van alles wat, heb je dat?

Verdwenen zijn ze: de omgekeerde bomen bij de Beulekamp. En een tegen de hemel geparkeerde auto. In dit boek zijn de mens Pieter Brons en zijn opgedoekte verzameling in beeld gebracht. De lezer zal, met toenemende verwondering en bewondering, kijken naar het werk van deze markante kunstenaar, naar zijn enorme verzameling spullen op het erf en in de schuren, maar natuurlijk ook naar de bijzondere voorwerpen in de kunsttuin! 

Auteur(s): M. van de Klok-Schipper
Aantal pagina's: 132
ISBN: 9789087882181

Gepubliceerd in (Auto)biografie
donderdag, 04 december 2014 12:34

Popsporen, het Babyboomboek

Hoe was het om de mensenschuwe Michael Jackson te interviewen, om een zwaar beschonken Marianne Faithfull te ontmoeten? Of Rod Stewart, Helen Shapiro, Status Quo, Vera Lynn? Wat te denken van een vorkje prikken met The Rolling Stones? Arnold Zweers maakte het mee. 
Voor dit boek heeft hij geput uit de circa 800 dagbladinterviews die hij had met popartiesten, waaronder veel wereldsterren. Daarbij gaat het vooral om de verhalen rondom die interviews en om de nostalgische jeugdherinneringen. 
Kortom: een boek waar babyboomers en muziekliefhebbers van zullen smullen!

Herman Stok (Top of flop): Ik heb me geen moment verveeld met dit boek. Een boek boordevol kostelijke verhalen!

Auteur(s): A. Zweers
Aantal Pagina's: 224
ISBN: 9789087882150

Gepubliceerd in Kunst
donderdag, 04 december 2014 12:33

Winter op de Veluwe, binnen en buiten genieten

 

De Veluwe, met zijn rijke historie, zijn folklore en magie, verandert in de winter in een betoverend landschap. Dit boek neemt de lezer mee in een zwerftocht over de winterse Veluwe, met oude verhalen en nieuwe mogelijkheden voor een heerlijk dagje uit. Restaurant de Echoput laat de lezer nog eens extra genieten door de fantastische winterrecepten van haar chef-koks, uiteraard allemaal met ingrediënten uit de eigen omgeving. Proef de winter op de Veluwe in al haar facetten!

ERRATUM GERAADPLEEGDE LITERATUUR EN INTERNETBRONNEN:

- J.L. de Boer, Noord Veluwse vertellingen en geheimenissen
- J.P.A. van Looijengoed, Op de hoogte van de Veluwe
- H. den Haan, Toeristische sagengids van de veluwe
- E. Zandstra, Kastelen en huizen op de Veluwe
- Gé Wentzel, Sprokkelen op de NW Veluwe
- A.Van Sprang, Mammoeten op de Veluwe
- Jac. Gazenbeek Stichting, Witte Wieven en Dwaallichten, Jac. Gazenbeek en zijn Veluwe, Wildspeuren op de Veluwe.
- Kees Winkler, Gedichten
- Paleizen.nl 
- Wikipedia
- kroondomeinhetloo.nl
- paleishetloo.nl : Aan het Hof bij Willem en Mary: auteur drs. E. van Heuven-van Nes
- Biografie Wilhemina: 1. De jonge koningin en 2. Krijgshaftig in een vormeloze jas: auteur Cees Fasseur
- Trouw.nl : auteur Cokky van Limpt
- Kroondomein Het Loo: auteurs Hans Bleumink en Jan Neefjes
- Eenzaam maar niet Alleen: Wilhelmina
- Trouw.nl: auteur Co Welgraven
- Absolutefacts.nl
- Nederlandse kastelen: Ben Hendriks
- Door de Nederlandse Geschiedenis: auteur Ruud van Capelleveen

ERRATUM FOTOVERANTWOORDING:

- pag. 16 en pag. 70: niet van Jeanne Dijkstra maar van de Veluwse Midwienterhoornbloazers
- Pag. 14: Hans Verhorst, BDU

Auteur(s): J.S. Dijkstra, Jan Bartelsman
Aantal pagina': 224
ISBN: 9789087881559

Gepubliceerd in Veluwe

Probeert u zich het dorp Barneveld en de gemeente eens voor te stellen zoals deze er in de tweede helft van de 19e eeuw moeten hebben uitgezien. Barneveld had - in elk geval op donderdag - een paar drukke winkelstraten, een modern gemeentehuis, een Spaarbank, vanaf 1887 al drie kerken, de door het dorp kabbelende Kleine Barneveldse beek, het huis 'De Schaffelaar', enkele tientallen winkels en op een dik half uur lopen het station Barneveld-Voorthuizen aan de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn waar je overigens ook met de omnibus naar toe kon. Een bedrijvig dorp dus, net zoals het verderop gelegen kleinere Voorthuizen, aan de weg Amerfoort-Apeldoorn.

In deze uitgave wandelt u met Gerjan Crebolder als gids, aan de hand van unieke oude foto's door het Barneveld van toen. U krijgt een kijkje in het leven van alledag met veel herkenningspunten aan de Jan van Schaffelaarstraat en Langstraat, waar u ook verdwenen panden en winkeltjes tegenkomt. U wandelt onder andere langs het Moleneinde, de Amersfoortse straat en Schoutenstraat. U werpt een blik vanaf Molen de Hoop op Garderen en vandaar wandelt u verder door de nog niet ontgonnen heidevelden van het buitengebied.

Auteur(s): Gerjan Crebolder
Aantal pagina's: 64
ISBN: 9789087882082

Gepubliceerd in Erfgoed

Rust, ruimte en duisternis. Midden in ons land, afgelegen en toch goed bereikbaar. Dat is Radio Kootwijk. Een plaats met een bijzondere geschiedenis. Rond 1920 werd in de verlatenheid van het Kootwijkerzand een zendstation gebouwd, met daaromheen een woon- en werkgemeenschap van zo'n 150 mensen, afkomstig uit alle delen van het land, die woonden en werkten in een behoorlijk isolement te midden van de Veluwse natuur.

In dit boek brengt de auteur Cees van der Pluijm, in 1954 geboren in Radio Kootwijk en er tot 1975 woonachtig, in één samenhangend verhaal de feiten bijeen van de radiogeschiedenis, de bijzondere architectuur, het leven in een besloten sociaal verband, de rol van natuur en landschap, en de nieuwe tijd na de sluiting van het zendstation.

Daarbij wordt ook de bijzondere rol van Radio Kootwijk in de Tweede Wereldoorlog belicht en de wijze waarop de Duitsers het zendstation hebben ingezet, het verband met Alan Turing en de enigmacode, en het lijdelijk verzet van de Radio-Kootwijkers.

Bronnenonderzoek en interviews met deskundigen en de laatsten die een groot deel van de bijna honderdjarige geschiedenis van Radio Kootwijk hebben meegemaakt, leidden tot een goed gefundeerd naslagwerk, maar bovenal tot een rijk geïllustreerd en plezierig leesboek.

Cees van der Pluijm studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Zuid-Afrikaans aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft een vijftigtal uitgaven op zijn naam staan van literaire aard.

Hij werkte samen en trad op (ook als vocalist en tekstbezorger) met artiesten als Drs. P, Robert Long en Jules de Corte, is docent aan de Faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, en daarnaast werkzaam als communicatietrainer en -acteur, dagvoorzitter, presentator, interviewer en voordrachtskunstenaar.

Auteur(s): C. van der Pluijm
Aantal Pagina's: 224
ISBN: 9789087882167

Gepubliceerd in Erfgoed
donderdag, 04 december 2014 11:08

Lichter dan lucht, los van de aarde

Voordat in 1909 het eerste gemotoriseerde vliegtuig in Nederland opsteeg, waren 'we' met wisselend succes al ruim een eeuw bezig om los te komen van de grond met behulp van zogenaamde lichter-dan-lucht vaartuigen: luchtballonnen en luchtschepen. Het zeer complete boek Lichter dan lucht, los van de aarde behandelt deze indrukwekkende maar desondanks grotendeels onbekende episode van de Nederlandse luchtvaarthistorie, vanaf 1783 tot heden.

Bevalt veel uniek, nog niet eerder gepubliceerd historisch beeldmateriaal!

Auteur(s): H. Nabben
Aantal pagina's: 304 
ISBN: 9789087881511

 

Gepubliceerd in Geschiedenis

Koken moet leuk blijven, want is het te ingewikkeld, moet u allemaal nieuwe ingrediënten voor het recept kopen of staat u te lang achter het kookfornuis? Tja, ik kan u zeggen, dan is de lol van koken er snel af. De kracht van deze recepten is: ze zijn eenvoudig te maken en zijn ook nog ontzettend lekker. Dat moeten we toch hebben! 

Janneke uit Barneveld kreeg heel veel reacties op haar wekelijkse recepten 'Bij Janneke aan de keukentafel' in de zaterdageditie van de Barneveldse Krant. Ook haar eerste kookboekje kon op veel enthousiaste reacties rekenen. Op veler verzoek worden nu ook de nieuwste recepten gebundeld in dit tweede deel van 'Bij Janneke aan de keukentafel'. 

Op zoek naar leuke hapjes voor een borrel of verjaardag? Kijk eens in het eerder verschenen boekje 'Jannekes Hapjes'.

Auteur(s): Janneke
Aantal pagina's: 128
ISBN: 9789087882099

Gepubliceerd in Mens & samenleving

Als de Nederlandse regering zich, met het oog op de ernst der tijden, in de zomer van 1939 genoodzaakt ziet het leger te mobiliseren, betekende dit voor de inwoners van de gemeente Rhenen een forse inbreuk op hun samenleving. 

De Grebbeberg was een lastige schakel in het Nederlandse verdedigingsstelsel. Ruim 10.000 militairen dienden de Grebbeberg en directe omgeving te verdedigen. Al deze soldaten werden ondergebracht bij burgers en in openbare gebouwen. De door het leger benodigde ruimte werd gevorderd en daar hadden de burgers zich maar naar te schikken. Tijdens de mobilisatieperiode waren militairen en burgers gedwongen met elkaar samen te leven. Eenvoudig was dit niet. 

De regering in Den Haag besloot bij een eventueel uitbreken van een oorlog de burgers uit de te verwachten oorlogszone te evacueren. Deze evacuatie, die ruim van te voren werd georganiseerd, kwam op 10 mei 1940 op gang. Na het beëindigen van de strijd vonden de burgers hun woonplaatsen grotendeels verwoest terug. Voor velen was het leed niet te overzien. Al deze gebeurtenissen deden een beroep op het burgerlijk bestuur. Eenvoudig was de samenwerking tussen burgerlijke en militaire autoriteiten niet. Er was vaak sprake van tegenstrijdige belangen. 

Deze uitgave, die feitelijke informatie combineert met mondelinge ooggetuigenverslagen, geeft een uniek beeld van deze veelbewogen periode in de geschiedenis van Rhenen, Elst en Achterberg. 

Dr. Ad Sulman heeft aan de universiteit van Utrecht geschiedenis gestudeerd en is gepromoveerd aan de VU. Zijn belangstelling ligt bovenal bij de sociale geschiedenis. Op dit terrein heeft dr. Ad Sulman een aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder ?Geloven aan de Zoom van de Veluwe? en ?Het Hoogeland, Kolonie voor bedelaars en landloopers?. Dr. H.P. Deys, is amateurhistoricus. Hij heeft onder meer een aantal publicaties over de geschiedenis van Rhenen in de periode van 1939-1940 op zijn naam staan.

Auteur(s): A. Sulman, H.P. Deys
aantal pagina's: 128
ISBN: 9789087882174

Gepubliceerd in Oorlog
Pagina 1 van 2