Geen artikelen in wagentje
woensdag, 03 december 2014 13:55

Bijzondere Bomen in het Hart van Nederland, Tien Wandelroutes

Natuurgids Gerrit de Graaff heeft opnieuw een wandelboek met tien routes in en nabij de Gelderse Vallei samengesteld: 'Bijzondere bomen in het hart van Nederland'. De wandelgids heeft dezelfde kleurige uitvoering als 'De mooiste buitenplaatsen van de Gelderse Vallei' en 'De mooiste natuurgebieden in en om de Gelderse Vallei', waarvan reeds 10.000 exemplaren zijn verkocht. Een wandeling is een goede gelegenheid om kennis te maken met de natuur van de Gelderse Vallei en omgeving, meent De Graaff. Op elke wandelroute staat een bepaalde boom of boomgroep centraal.

Bijzondere bomen zijn bijvoorbeeld de hakhoutstoven van wel 2500 jaar oud, boomkringen in het natuurgebied Maanschoten bij Oud-Milligen, opvallend door hun leeftijd en hun zeldzame verschijning in Nederland. Langs enkele wandelroutes zijn wintereiken te zien. 'Ook dat is bijzonder', aldus De Graaff, 'want 95 procent van alle eiken in de regio zijn zomereiken.'

Behalve over de hakhoutstoven van Maanschoten schrijft De Graaff over de Twaalf Apostelen in het Wilbrinkbos bij Voorthuizen, de dennen van dominee Houtzagers bij Kootwijk, de 'Groene Bedstee' van Mariëndaal bij Arnhem, de bomen van Schovenhorst bij Putten, de wonderboom van Planken Wambuis bij Ede, de Julianalinde van Staverden, de Wodanseiken bij Wolfheze, de Wilhelmina-dennen van Grevenhout bij Nieuw-Milligen en de gedenkboom in het Lunterse Buurtbos. Voor een kennismaking met de bomen en de natuurgebieden heeft de Barneveldse natuurgids wandelroutes van één tot anderhalf uur uitgezet. Onderweg wijst hij ook op andere interessante bezienswaardigheden.

Auteur(s): G. de Graaff
Aantal Pagina's: 96
ISBN: 9070150662

€2.50
Hoeveelheid: