Geen artikelen in wagentje
dinsdag, 02 december 2014 16:08

Op de Overgang van Hoog Naar Laag, Historie en Natuur op de Grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei

In deze uitgave van auteur Wim Schipper worden de natuur en historie van een aantal natuurgebieden die op de overgang liggen van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei beschreven. De volgende natuurgebieden komen onder meer aan bod: de Leusder heide, het Leersumse veld, Landgoed Anderstein, de Schoolsteegbosjes in Leusden en eendenkooi de Kom in de gemeente Maarsbergen.

Hoewel alle natuurgebieden op fietsafstand van elkaar liggen, zijn ze onderling zeer verschillend. Hierbij speelt de aan- of afwezigheid van water een cruciale rol. Het natte, laaggelegen gebied ten zuiden van de gemeente Leusden wordt bijvoorbeeld gevoed door kwelwater. Andere gebieden, zoals de Leusder heide, hebben juist een tekort aan water door het onttrekken van drinkwater. 

Verschillende natuurgebieden maken deel uit van een landgoed. Schipper laat zien dat er verschil is in de oorspronkelijke landgoederen en de landgoederen die vandaag de dag nog worden gebouwd. 

Wim Schipper (1941) is auteur van het natuurboek De Treeker Eik en de jubileumuitgave 40 jaar De Voorhof. Voorts publiceert hij al meerdere jaren in onder andere de Woudenberger en de Scherpenzeelse krant. Ook schreef hij meerdere artikelen voor de Stichting Oud Woudenberg.

Auteur(s): Wim Schipper
Aantal Pagina's: 104
ISBN: 978-90-8788-070-1

€2.50
Hoeveelheid: