Geen artikelen in wagentje
donderdag, 04 december 2014 07:54

Luchtoorlog boven Ede

Boven Ede heeft zich veel afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vliegtuigen van geallieerde luchtstrijdkrachten, die in grote formaties richting Duitsland vlogen om bombardementen uit te voeren, werden vanaf de grond bestookt door Duits afweergeschut en in de lucht door de vliegtuigen van de Luftwaffe. Zowel van de geallieerden als van de Luftwaffe zijn in de Gelderse Vallei zo'n vijftig vliegtuigen gecrasht. Dit boek beschrijft zestien van de geallieerde crashes; hun reis, type vliegtuig, hun doel, de crash zelf en het gevolg daarvan voor de vaak zeer jonge bemanning, waarbij ook de rol van de Edese burgers en het verzet wordt belicht.

Op 17 september 1944 werd Ede echter zelf het doel van deze geallieerde bommenwerpers. Er vonden drie hevige bombardementen plaats met verstrekkende gevolgen voor de bevolking. Deze bombardementen, uitgevoerd door Amerikanen en Engelsen, maakten deel uit van de operatie Market Garden. Onder de burgers vielen 69 doden en vele gewonden. Ede was in die tijd nog een kleine gemeenschap en de gevolgen voor de bevolking waren enorm groot.

Evert van de Weerd heeft als schooljongen de Tweede Wereldoorlog in Ede meegemaakt. De gebeurtenissen hebben een diepe indruk achtergelaten. Hij schreef veelal samen met Peter Veldheer en/of Gerjan Crebolder meerdere boeken over de bevrijding van de Veluwe, waaronder Ede in Wapenrok.

Auteur(s):Evert van de Weerd
Aantal pagina's: 204
ISBN: 978-90-8788-099-6

€9.95
Hoeveelheid: