Geen artikelen in wagentje
woensdag, 03 december 2014 15:58

De Hutten van het Barrebos, een idealistische enclave op de Veluwe

In 'De Hutten van het Barrebos' vertelt Afke van der Toolen de opmerkelijke geschiedenis van een klein landgoed nabij het Veluwse dorp Hulshorst. Een landgoed dat al sinds 1925 bestaat, maar dat zo verscholen ligt dat menig Hulshorster er zelfs nu nog nooit van heeft gehoord.

De stichter Theo Holdert (1882-1979) heeft met dit landgoed een eigen interpretatie gegeven aan het begrip 'huttenkolonie'. Als secretaris van Frederik van Eeden had Holdert in het begin van de vorige eeuw kennis gemaakt met 'Walden'. Van Eeden was toen een van de middelpunten van een alternatieve beweging die tegen de industriële, kapitalistische stroom in wilde roeien, volgens een ideaal dat de 'Nieuwe Soberheid' zou kunnen heten. Deze idealisten namen hun intrek in optrekjes die soms net zo minimaal waren als die van de armste bos- en landarbeiders. Zo teruggekeerd tot de oervorm van het bestaan, meenden zij met elkaar tot een betere maatschappij te kunnen komen.

De opzet van het Barrebos was anders. Er was geen morele plicht tot enige vorm van samenwerken. De wisselende keur aan wetenschappers, kunstenaars, rustzoekers en idealisten die in de loop der jaren in de hutten neerstreek, hoefde ook niet met elkaar in discussie. Verschillende politieke kleuren gaven elkaar alle ruimte. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog toen de bewoners, vaak ook onderduikers, ineens sterk op elkaar waren aangewezen. Maar na de oorlog leefde ieder weer vooral op zichzelf. Het ging ze om het therapeutisch effect van het simpele buitenleven. En simpel was het in het Barrebos. Tot ver in de jaren zeventig kwam het water uit de pomp en het licht van een gas- of olielamp. Een van de periodieke huttenbewoners schreef in het gastenboek: 'Ontspannen - één met de natuur, weg van de 'mooie' maatschappij. Alles hier dwingt je om jezelf terug te vinden.

Afke van der Toolen (1960) beschrijft de geschiedenis van Theo Holdert en zijn bos op lichtvoetige wijze. De verteltrant van een sprookje. Zo leest de historische informatie als een spannend verhaal waarvan je aan het eind nauwelijks kan geloven dat het waar gebeurd is.

De schrijfster publiceerde in oktober 2007 Laatste huis, een literair portret van een hospice (Uitgeverij Contact).

Auteur(s): Afke van der Toolen
Aantal Pagina's: 96
ISBN: 978-90-8788-031-6

€6.95
Hoeveelheid: