Geen artikelen in wagentje
dinsdag, 02 december 2014 15:33

Groen door Oranje, een Historische Zwerftocht Door de Koninklijke Houtvesterij het Loo 1900-1960

Groen door Oranje is een eerbetoon aan die generaties arbeiders én kinderen die van de paarse Veluwe een groene hebben gemaakt. Het belicht daarbij een aantal uiteenlopende aspecten van de jacht- en bosgeschiedenis van het Kroondomein Het Loo zoals nog niet eerder is gebeurd. 

Dit rijk geïllustreerde boek beschrijft op een zeer leesbare manier de sociale geschiedenis van Kroondomein Het Loo. De nadruk ligt op de periode 1900-1960, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar het dagelijks bestaan van de werknemers in alle rangen en standen. Ook komen zaken als de eigen wijkverpleging van Het Loo, de hiërarchische verhoudingen binnen het landgoed en de situatie onder de Duitse bezetter aan de orde. Veel aandacht is er voor de jacht, de hakhoutcultuur en de befaamde bosbessenpluk. 

Bij het ontstaan en de ontwikkeling van het landgoed hebben de Oranjes en dan vooral Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina een prominente, zoniet alles beslissende rol, gespeeld. U kunt over hen lezen, maar ook anekdotes over de tekkel van Prins Hendrik en de eerste zelfverdiende centen van toen nog Prinses Juliana. 

Naast historische en vaak unieke foto's uit eigen collectie, ontsluiten de auteurs een schat aan informatie uit diverse archieven, waaronder het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. Daarnaast zijn werknemers en oud-werknemers jarenlang door de auteurs bestookt met vragen over hun ervaringen met en in het koninklijk landgoed. Het vastleggen van deze 'oral history' gebeurde aan de keukentafel bij de mensen thuis.

Berthus en Ini Maassen verrichtten jarenlang onderzoek naar de geschiedenis van het Kroondomein en houden met regelmaat lezingen over de groene aspecten van de Veluwe. Eerder verschenen van hun hand diverse historische publicaties.

Auteur(s): G. Maassen, I. Maassen-Te Brake
Aantal Pagina's: 160
ISBN: 9789087881436

€29.50
Hoeveelheid: